مقاومت چیست؟ آشنایی با انواع مقاومت ها
مقاومت های الکتریکی از مهمترین و اصلی ترین اجزای هر مدار الکتریکی هستند که برای کاهش جریان مدار به مقدار مشخص و یا افت میزان ولتاژ به مقدار معینی به کار می روند. در این مقاله از فروشگاه تخصصی الکترونیک آلفاکیت به سوال مقاومت چیست؟ پاسخ می دهیم و با انواع مقاومت ها آشنا می شویم.
در واقع به هر قطعه یا عنصری که در مقابل عبور جریان الکتریکی از خود مخالفت نشان می دهد مقاومت الکتریکی گفته می شود. مقاومت الکتریکی را با حرف R که حرف اول کلمه Resistor است نشان می دهند.
واحد اندازه گیری مقاومت الکتریکی اهم است که آن را با علامت Ω نشان می دهند. مقاومت ها در صنایع برق و الکترونیک از اهمیت بالایی برخوردار هستند و بیشتر به منظور محدود کردن جریان و تقسیم جریان و نیز ایجاد ولتاژهای مختلف در مدارات به کار گرفته می شود.
انواع مقاومت ها:
مقاومت ها را می توان بر اساس کاربرد و نوع ماده تشکیل دهنده طبقه بندی نمود.
مقاومت ها به دو دسته کلی مقاومت های ثابت (Fixed Resistors) و مقاومت های متغیر (Variable Resistors) تقسیم بندی می شوند.
مقاومت های ثابت (Fixed Resistors):
مقاومت های فیلم کربنی:
مقاومت های فیلم کربن در حقیقت پر استفاده ترین و ارزانترین نوع مقاومت است که کمتر کسی است که تا کنون این نوع مقاومت را ندیده باشد.
این مقاومت ها اغلب دارای تلرانس ±۵ % هستند و معمولا در توان های ۱/۸ وات، ۱/۴ وات و ۱/۲ وات در بازار یافت می شوند.
مقاومت های فیلم کربن همانطور که در تصویر زیر مشخص است، معمولا با پیچیده شدن یک لایه نازک کربنی دارای ناخالصی ( فیلم کربن ) به دور یک هسته سرامیکی ساخته می شوند و دو سر مقاومت به ۲ قطعه رسانا کلاهی شکل دارای پایه متصل می گردد که پایه های قطعه را تشکیل می دهد تا بتوان قطعه را بر روی برد لحیم نمود.
در نهایت پوششی عایق روی مقاومت را می پوشاند و سپس کد های رنگی بر روی آن درج می شود.
مقاومت های فیلم فلزی:
مقاومت های فیلم فلز ( Metal Film Resistor ) از نظر شکل ساختمان مانند مقاومت های فیلم کربن هستند، با این تفاوت که به جای فیلم کربن از فیلم فلز استفاده می شود.
این نوع مقاومت ها زمانی مورد استفاده قرار می گیرند که دقت بیشتری نیاز داشته باشیم.
نیکل کروم یا نیکروم ( Ni-Cr ) معمولا به عنوان ماده اصلی در ساخت فیلم فلز ( Metal Film ) مورد استفاده قرار می گیرد.
مقاومت های فیلم فلز با دقت های ۲%، ۱% و ۰٫۵ درصد در بازار موجود هستند.
این مقاومت ها دارای نویز کمی هستند و تاثیر دما بر روی آنها کم است و برای مدت زیادی با دقت بالا قابل استفاده هستند.
مقاومت های سیمی:
مقاومت های سیمی (Wire Wound) یکی از انواع مقاومت های الکترونیکی هستند که با استفاده از سیم های فلزی دارای مقاومت ساخته می شوند.
به علت اینکه مقدار مقاومت این مقاومت ها به طول سیم پیچیده شده بستگی دارد، با این روش می توان مقاومت هایی با مقادیر دقیق ساخت.
مقاومت های وات بالا (High-Wattage) را می توان با پیچیدن سیم های ضخیم ساخت.
این نوع از مقاومت ها را نمی توان در مدار های فرکانس بالا استفاده نمود زیرا در صورت استفاده، در فرکانس های بالا سیم پیچیده شده خاصیت سلفی پیدا خواهد نمود و باعث ایجاد اختلال در عملکرد مدار خواهد شد.
مقاومت های شبکه ای (آرایه ای):
مقاومت آرایه ای که در سمت راست شکل زیر نمایش داده شده است در حقیقت شامل مجموعه ای از مقاومت ها است که در داخل یک پکیج قرار گرفته اند.
علت این کار کاهش مصرف فضای مورد نیاز است.
در قسمت سمت چپ شکل زیر ساختمان داخلی مقاومت آرایه ای به خوبی مشخص گردیده است.
معمولا در اکثر مقاومت های آرایه ای پایه اول ( در شکل زیر با علامت دایره مشخص شده است )، پایه مشترک تمام مقاومت ها است، از این نوع مقاومت ها می توان به سادگی برای پول آپ کردن یا پوش داون کردن ورودی و خروجی های منطقی بهره جست.
همچنین در مدار هایی که نیاز به محدود کردن جریان تعدادی LED دارید می توانید از این مقاومت ها استفاده نمایید.
در اغلب مقاومت های آرایه ای یا شبکه ای ، اولین پایه ، پایه مشترک و سایر پایه ها هر یک یک مقاومت است اما نوع دیگری از این مقاومت ها تحت عنوان مقاومت های آرایه ای ۴S وجود دارد که هر ۲ پایه تشکیل یک مقاومت مجزا را می دهند و بر خلاف نوع معرفی شده دارای پایه مشترک نیستند.
مقاومت سرامیکی (آجری):
مقاومت آجری نیز یکی از انواع مقاومت های سیمی است که مقاومت سیمی در داخل یک کاور سرامیکی قرار می گیرد و زیر این کاور های سرامیکی با نوع خاصی از سیمان پر می شود.
این مقاومت ها از ۱ وات تا دهها وات در بازار موجود هستند. نکته ی حائز اهمیت در مورد این مقاومت ها اینست که این نوع مقاومت در هنگام کار می تواند تا حد زیادی گرم و یا داغ شود و در هنگام طراحی مدار باید محل مناسبی برای نصب این مقاومت ها در نظر گرفت.
مقاومت های متغیر (Variable Resistors):
پتانسیومتر نوعی مقاومت است که بر خلاف مقاومت های رایج ، دارای ۳ پایه است.
ساختمان یک پتانسیومتر به این صورت است که دو ترمینال در طرفین وجود دارد که در شکل بالا A و B نام گذاری شده اند، بین این دو ترمینال یک المان دارای مقاومت مشخص وجود دارد که مقاومت آن برابر با مقدار درج شده روی پتانسیومتر است و مادامی که پتانسیومتر سالم باشد این مقدار ثابت خواهد ماند (زمانی که شما یک پتانسیومتر ۱۰ کیلو خریداری می نمایید، در حقیقت مقاومت بین این دو پایه تقریبا ۱۰ کیلو اهم خواهد بود)
پایه سوم که بین دو پایه دیگر قرار دارد و در شکل بالا W نامگذاری شده است، دارای یک کنتاکت لغزنده است که بر روی المان مقاومتی که ترمینال های A و B را به هم وصل کرده است می لغزد.
با تغییر مکان کنتاکت متحرک ، مقاومت پایه W نسبت به پایه A و پایه B تغییر می نماید.
پتانسیومتر ها از نظر کاربرد دارای انواع مختلفی هستند.
نوعی از پتانسیومتر ها برای استفاده کاربر در مدار قرار داده می شوند مانند پتانسیومتر ولوم رادیو (قطعه ای که در ایران به نام ولوم می شناسند) و برخی برای استفاده سازندگان و تعمیرکاران است مانند برخی پتانسیومتر هایی که بر روی برد مدار چاپی و در داخل جعبه قرار گرفته است و یکبار توسط سازنده تنظیم می شود و از آن پس نباید مقدار آن تغییر کند.
اغلب پتانسیومتر ها دارای زاویه چرخش تقریبی ۳۰۰ درجه هستند اما نوعی از پتانسیومتر ها که برای دقت بیشتر به کار می روند مولتی ترن نامیده می شوند.
مولتی ترن ها دارای زاویه چرخشی بیش از یک دور هستند که با توجه به مدل مولتی ترن بین ۲ دور الی ده ها دور متغیر است.
پتانسیومتر ها از نظر شکل نیز انواع مختلفی مانند پتانسیومتر ایستاده، خوابیده، تریمر دارند.
اما وجه تشابه همگی نحوه ی عملکرد آنهاست. برخی از پتانسیومتر ها نیز ممکن است دوبل باشند به این معنی که به جای ۳ پایه دارای ۶ پایه باشند.
در اینگونه پتانسیومتر ها در حقیقت دو پتانسیومتر مجزا با یک محور مشترک در یک پکیج قرار گرفته اند و دلیل استفاده از این پتانسیومتر ها، تغییر همزمان دو پتانسیومتر است مانند کم و زیاد کردن صدا در سیستم های استریو (دو کانال).
مقاومت های وابسته:
مقاومت های وابسته، نوعی مقاومت متغیر هستند که همانند مقاومت های معمولی دارای ۲ پایه هستند، اما مقاومت آنها معمولا با توجه به یکی از پارامتر های محیطی مانند دما، رطوبت، نور، مغناطیس، ولتاژ و … تغییر می کند.
مقاومت وابسته به نور (Light Dependent Resistor) یا LDR:
این مقاومت ها دارای ۲ صفحه فلزی جدا از هم هستند که بین این دو صفحه رسانا، یک خط نازک از جنس کادمیوم سولفید وجود دارد، با تابش نور به این ماده ، مقاومت بین دو صفحه رسانا کم می شود به گونه ای که در فضا های تاریک مقاومت این قطعه معمولا چند صد برابر مقاومت آن در فضا های پر نور است.
از این مقاومت در ساخت فوتوسل ها یا به عنوان سنسور نور در برخی دستگاه ها استفاده می شود.
وریستور یا مقاومت وابسته به ولتاژ (Voltage Dependent Resistor) یا VDR:
وریستور یک نوع مقاومت حساس به ولتاژ است.
ولتاژ و مقدار مقاومت در وریستور با هم رابطه ی عکس دارند بدین صورت که با افزایش ولتاژ دو سر قطعه، مقاومت آن کاهش می یابد البته رفتار این قطعه خطی نیست و در قسمت هایی از نمودار در حالی که ولتاژ افزایش پیدا می کند، جریان قابت باقی خواهد ماند.
وریستور فاقد پلاریته است و می توان از آن در مدار های AC نیز استفاده نمود.
از وریستور برای محافظت از مدار در برابر اور ولتاژ های (Over Voltage) زودگذر ناخواسته استفاده می شود.
یکی از اور ولتاژ های زود گذر، تخلیه الکتریسیته ی ساکن است، وریستور می تواند به خوبی جریان های گذرا (Transient) را از خود عبور دهد بی آن که خود دچار آسیبی شود.
وریستور ها دارای ولتاژ های فعال سازی (Triger) متفاوت هستند و انتخاب وریستور با ولتاژ تریگر مناسب، می تواند مدار ما را در برابر برخی ولتاژ های ناخواسته محافظت نماید.
از وریستور در برق قدرت و پست های نیروگاهی نیز برای حفاظت شبکه استفاده می کنند.
مقاومت وابسته به حرارت یا ترمیستور Thermistor:
ترمیستور نیز نوعی مقاومت وابسته است که مقدار مقاومت آن با توجه به تغییرات دما ، تغییر می کند. ترمیستور ها دارای دو نوع PTC و NTC هستند.
PTC به معنی ضریب دمای مثبت (Positive Temperature Coefficient) می باشد و به معنی اینست که مقاومت این قطعه با افزایش دما ، افزایش می یابد.
NTC بر خلاف PTC دارای ضریب دمای منفی (Negative Temperature Coefficient) می باشد، در این المان با افزایش دما، مقاومت NTC کاهش می یابد.
در جدول زیر رابطه مقاومت بر حسب دما را در NTC و PTC به طور تقریبی نشان داده شده است.